Reklama

Reklama

Mistrz radzi jak dobiec do mety

Największa impreza biegowa w Małopolsce, VIII Cracovia Maraton, odbędzie się w najbliższą niedzielę, 26 kwietnia o godz. 9.30. Prawie każdy zawodnik, który wyruszy w trasę liczącą 42 km 195 m, musi uwzględnić fakt, że w pewnym momencie nastąpi kryzys, ból i zmęczenie. Dobrze więc pamiętać o kilku podstawowych zasadach, dzięki którym osiągnięcie linii mety stanie się trochę łatwiejsze.

Poprosiliśmy o udzielenie bezcennych rad startującym w Cracovia Maratonie Edwarda Stawiarza. Pana Edwarda biegaczom nie trzeba przedstawiać - to trzykrotny mistrz Polski w maratonie (z lat 1971, 1972 i 1973) olimpijczyk z Meksyku i Helsinek.

Reklama

Stawiarz podkreśla, że kilka dni przed startem nie należy za bardzo męczyć mięśni. - Ruch jest oczywiście wskazany, ponieważ "świeży" mięsień łatwo się zakwasi. Mięśnie powinny być utrzymane w napięciu, ale nie powinny być zmęczone - zaznacza.

Pan Edward radzi też, by dieta, stosowana przez zawodnika kilka dni przed maratonem składała się z dużej liczby węglowodanów oraz płynów elektrolitowych wzmacniających organizm. Bogate w węglowodany są produkty takie jak: ciemne pieczywo, płatki zbożowe, kasze, makarony, musli. Szczególną wagę mają makarony, stąd każdy bieg maratoński poprzedza tradycyjne pasta party. Z mięs najlepiej przyswajalne przez organizm są drób i ryby.

- Przed samym startem zawodnik nie powinien spożywać białek i tłuszczów oraz eksperymentować z produktami, do których organizm nie został przyzwyczajony podczas treningów - przestrzega nasz ekspert.

Edward Stawiarz uczula, by w trakcie samego maratonu zawodnicy pamiętali o następujących regułach:

* Po pierwsze: należy mierzyć siły na zamiary. Każdy uczestnik powinien zacząć bieg w optymalnym dla siebie tempie. Bez zbytnich szaleństw, ponieważ na tak długim dystansie organizm po prostu tego nie wytrzyma. Dobrze jest znaleźć sobie grupkę biegaczy, którzy przemierzają trasę w podobnym tempie jak my. W biegach długodystansowych ważne jest, aby nie biec samemu, ponieważ grupa wzmacnia zawodnika psychicznie.

* Po drugie: płyny należy zabierać już od pierwszego punktu odżywczego, znajdującego się na piątym kilometrze. Nawet jeśli pragnienie nie jest duże, każdy powinien wypić parę łyków, ponieważ największe odwodnienie organizmu następuje na pierwszych 10 kilometrach. Bardzo ważne jest również to, by napoje, z których korzysta się podczas maratonu były identyczne z tymi, które stosuje się na treningach. Dzięki temu zawodnik uniknie komplikacji zdrowotnych, które mogą utrudnić mu udziału w biegu.

* Po trzecie: obuwie zawodnika powinno być wypróbowane, w żadnym wypadku nowe! "Nierozchodzone" buty mogą spowodować bolesne obtarcia. Zalecane jest także stosowanie talku do butów, który również ochroni przed obtarciami oraz zapobiegnie poceniu stóp. Jeżeli chodzi o koszulki i spodenki nie ma szczególnych wymogów, należy jednak pamiętać o tym, aby nie były one za ciasne.

Pan Edward jest obecny na każdym Cracovia Maratonie. Trzyma kciuki za biegaczy, a zwłaszcza za Janinę Malską, którą jako trener doprowadził do zwycięstwa w IV edycji krakowskiej imprezy.

Michalina Wrona

Edward Stawiarz - to trzykrotny mistrz Polski w maratonie (z lat 1971, 1972 i 1973), olimpijczyk z Meksyku i Helsinek.

sześciokrotny mistrz Polski na dystansie 10000m (z lat 1966, 1968, 1969)

Rekordy życiowe:

Bieg na 3000 m - 8:03,2

Bieg na 5000 m - 13:46,2

Bieg na 10000 m - 28:54,2

Bieg maratoński - 2:18:35,8

Dowiedz się więcej na temat: zawodnik | organizm | Cracovia | bieg | "Mistrz"

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama