Partner merytoryczny: Eleven Sports

Polacy kochają ten przepis Anny Lewandowskiej. To hit na święta

Wielu Polaków w trakcie przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia staje przed prawdziwym wyzwaniem w momencie, gdy trzeba wybrać listę ciast, które pojawią się na stole w ich domach. Jedni stawiają na podstawowe ciasta, takie jak m.in. serniki, czy pierniki,, inni natomiast wolą zaszaleć i przygotowują 3-bity, szarlotki, czy makowce. Są to jednak desery zawierające sporo kalorii. Do osób, które nawet podczas świąt chcą dbać o dietę, Anna Lewandowska wyciągnęła pomocną dłoń.

Przepis na fit-makowca od Anny Lewandowskiej to prawdziwy hit
Przepis na fit-makowca od Anny Lewandowskiej to prawdziwy hit/ARKADIUSZ ZIOLEK/East News, Tomasz Jastrzebowski/Reporter

Anna Lewandowska od wielu już lat zajmuje się promocją zdrowego stylu życia. Swoją przygodę jako trenerka fitness 36-latka rozpoczynała od układania planów treningowych i żywieniowych dla klientów i choć jej imperium biznesowe od tamtej pory powiększyło się o kolejne firmy i marki, małżonka kapitana piłkarskiej reprezentacji Polski wciąż pomaga innym, dzieląc się swoimi propozycjami zdrowszych wersji popularnych dań i deserów. 

Pomocną dłoń do ludzi chcących zadbać o zdrowie Lewandowska wyciągnęła także przed Świętami Bożego Narodzenia. Co roku publikuje ona w sieci fit-wersje przepisów na wigilijne potrawy. Największą popularnością cieszą się jednak desery świąteczne ze słynnym makowcem na czele. 

Anna Lewandowska o nauce hiszpańskiego i domu na Majorce: Hiszpania zawsze była mi bliska. WIDEO (Eleven Sport)/Eleven Sports/Eleven Sports

Makowiec Anny Lewandowskiej. Banalnie prosty przepis na święta

Do przygotowania zdrowego makowca według przepisu Anny Lewandowskiej potrzebujemy 300 gramów maku, szklankę napoju roślinnego, 5 jaj kurzych, 100 gramów masła klarowanego, 2 szczypty proszku do pieczenia bezglutenowego, 2,5 łyżki mąki bezglutenowej, 5 łyżek ksylitolu, 70 gramów rodzynek, 5 gramów startej skórki z pomarańczy i 3-4 jabłka. 

Choć tradycyjna wersja makowca dla wielu Polaków jest trudna do przygotowania, Anna Lewandowska zadbała o to, aby fit-wersję tego popularnego ciasta mógł przygotować nawet "kuchenny laik". W pierwszej kolejny należy sparzyć mak i przepłukać go na sitku pod bieżącą wodą, a następnie gotować go z napojem roślinnym przez 30 minut. Następnie należy ubić jajka, dodać do nich rozpuszczone masło i stale mieszając dodać resztę składników, a więc proszek do pieczenia, mąkę, ksylitol, mak, rodzynki, skórkę z pomarańczy oraz starte jabłka. Całość należy wylać na blachę i piec w 180 stopniach przez około 45 minut.

Anna Lewandowska/Pau BARRENA / AFP/East News
Anna Lewandowska/VIPHOTO/East News
Anna Lewandowska/Urbanandsport/NurPhoto /AFP
INTERIA.PL

Zobacz także

Sportowym okiem