Niechlubne statystyki wypłynęły na światło dzienne w związku z marnotrawstwem jedzenia podczas igrzysk olimpijskich w Tokio. Organizatorzy wydarzenia przyznali się, że wyrzucili około 4 000 z 10 000 zestawów jedzenia, które zostały przygotowane dla wolontariuszy. Mieli oni otrzymać pudełka z żywnością w dniu ceremonii otwarcia igrzysk. Rzecznik komitetu organizacyjnego potwierdził statystyki z raportu i przeprosił za zaistniałą sytuację. Nadwyżki jedzenia w Tokio Masanori Takaya powiedział, że wszystko przez duże obciążenie pracą wolontariuszy. Nie mieli oni czasu na zjedzenie pożywienia. Miało one zostać następnie przeznaczone na paszę dla zwierząt i zostać wykorzystane do produkcji energii z biomasy. Ujawniono też, że we wszystkich lokalach występuje około 20 do 30 procent nadwyżki jedzenia. Takaya obiecał, że zoptymalizuje procesy zamawiania jedzenia i zadba o to, żeby odpowiadały one liczbie osób zaangażowanych w pracę podczas igrzysk. Wcześniej podkreślano, jak ważne w trakcie trwania igrzysk jest środowisko. Igrzyska w Tokio mają być najbardziej przyjazne środowisku w historii. Najnowsze informacje z igrzysk olimpijskich - Sprawdź AB