W wolnych chwilach od sportu pięciokrotny medalista mistrzostw świata pisał kulinarny przewodnik po świecie, który niedawno został wydany. "Dobrze zjeść to połowa sukcesu. Zawsze przykładałem dużą uwagę do tego, co chciałem aby znalazło się na moim talerzu" - powiedział 34-letni zawodnik, wspomagany przy pisaniu książki przez szefa kuchni w jego hotelu Zentral w Zauchensee Toma Schaubmaira. Na promocję przewodnika i degustację potraw przybyły do Wiednia alpejskie znakomitości, które zakończyły już karierę sportową, m.in. Renate Goetschl i Fritz Strobl. W komplecie stawiła się rodzina wicemistrza olimpijskiego. Pierwsze międzynarodowe sukcesy sportowe Walchhofer osiągnął w sezonie 1998/1999, w którym to zdobył Puchar Europy. W zawodach Pucharu Świata odniósł czternaście zwycięstw; trzy razy wywalczył małą kryształową kulę w zjeździe w sezonach 2004/2005, 2005/2006 i 2008/2009.