Phil Bennett z Bennett's Butchers zapewnia, że jest rzeźnikiem przygotowującym mięso w tradycyjny sposób. Specjalista od żywienia pracujący z Furym wymaga, by przygotowywane przez Bennetta dostawy były dokładnie sprawdzane. Chodzi zarówno o jakość, jak i o wyeliminowanie jakichkolwiek możliwości skażenia mięsa niedozwolonymi środkami. Spożywanie dziczyzny (a dokładnie rzecz biorąc mięsa z niekastrowanego dzika) było usprawiedliwieniem, jakie Tyson i jego kuzyn Hughie przedstawili Brytyjskiej Agencji Antydopingowej (UKAD) na początku 2015 roku, gdy kontrola antydopingowa wykryła w ich organizmach zakazaną substancję - nandrolon. Po niemal trzyletniej walce prawnej z UKAD, Tyson Fury zaakceptował w grudniu 2017 roku kompromis - dwuletnie zawieszenie, trwające od grudnia 2015 roku. Mówi się, że z powodu afery dopingowej Fury zaczął obsesyjnie uważać na to, jakie spożywa mięso.