Blender jest urządzeniem dość prostym, mogłoby się więc wydawać, że nie ma nad czym się zastanawiać, w końcu każdy, niezależnie od tego, czy kosztuje 100 zł, czy 600 zł, posieka składniki. Okazuje się jednak, że bardzo duże znaczenie ma to, do czego chcesz go wykorzystywać. Jeśli zamierzasz używać go do rozdrabniania orzechów czy kruszenia lodu, będziesz potrzebować urządzenia o większej mocy silnika. Jeśli potrzebujesz go głównie do przyrządzania zup-kremów, zobacz, czy wybrany model może pracować w rozgrzanych naczyniach. Ale przede wszystkim musisz zdecydować, czy będziesz potrzebować urządzenia obsługiwanego ręcznie, czy takiego z kielichem. Blender ręczny Blendery ręczne mają tę przewagę, że można ich użyć w dowolnym naczyniu, np. zblendować przygotowaną w garnku zupę. Niektóre urządzania są wielofunkcyjne. Po wymianie końcówki na trzepaczkę możemy ubijać i mieszać składniki jak mikserem, a po podpięciu kielicha z ostrzem, z powodzeniem zastąpi nam blender kielichowy, a nawet malakser. Warto także zwrócić uwagę na to, jak zbudowany jest blender ręczny. Tutaj ważny będzie kształt stopy - powinna nas chronić przed zachlapaniem. Rączka z kolei musi być wyłożona gumą, dzięki czemu urządzenie nie wyśliźnie się z dłoni. Zdecydowana większość modeli pozwala na regulowanie prędkości, a także pracę w trybie turbo (włączany oddzielnym przyciskiem), który pozwala błyskawicznie zmielić składniki. Przeważnie blendery ręczne mają podwójne ostrze, choć producenci urządzeń z wyższej półki oferują również ostrza poczwórne. Jeśli zależy nam na tym, by rozdrabniać twarde składniki (np. orzechy), zwróćmy uwagę na moc silnika, powinna wynosić przynajmniej 1000 W. Przydaje się również ostrze poruszające się nie tylko w ruchu obrotowym, ale również w górę i w dół. Dzięki temu urządzenie jeszcze lepiej poradzi sobie z twardymi składnikami. Przed podjęciem decyzji zakupowej, zerknij na ranking blenderów ręcznych przygotowany przez sklep RTV Euro AGD. Blender kielichowy Zdecydowaną zaletą blendera kielichowego jest fakt, że jest niemal bezobsługowy. W przeciwieństwie do blendera ręcznego nie musisz go trzymać przez cały czas pracy. Wystarczy, że wrzucisz wszystkie składniki do kielicha i włączysz urządzenie. Przeważnie wykorzystuje się je do przyrządzania smoothie i koktajli, ale jeśli wybierzesz blender o wysokiej mocy, również poradzi sobie z kruszeniem lodu czy rozdrabnianiem orzechów. Przydatną funkcją jest możliwość zakręcenia kielicha przykrywką i używania go jako bidonu, w którym wcześniej przyrządzisz swój ulubiony koktajl. Z kolei urządzenia wyposażone w technologię próżniową, wysysają powietrze z wnętrza kielicha, dzięki czemu przyrządzony koktajl zachowa świeżość nawet przez osiem godzin. Takie modele znajdziesz w sklepie RTV Euro AGD. W przypadku blendera kielichowego znaczenie ma również pojemność dzbanka (niektóre modele mają nawet 2 l). Musisz także zwrócić uwagę na liczbę obrotów - im większa, tym szybciej przygotujesz napój. Producenci urządzeń z wyższej półki oferują prędkość wynoszącą nawet 35 000 obrotów na minutę. Warto przejrzeć ranking blenderów kielichowych, w którym wymienione zostały urządzenia oferujące najlepsze rozwiązania. Artykuł sponsorowany