Reklama

Reklama

Nie będzie kary dla Cantoro

Wydział Dyscypliny PZPN po zapoznaniu się z raportami obserwatora sędziów i delegata PZPN, a także analizie zapisu wideo ze spotkania Wisła Kraków - Pogoń Szczecin postanowił odstąpić od wymierzenia Mauro Cantoro kary za czerwoną kartkę.

- Zgodnie z przepisami gry w piłkę nożną decyzje podejmowane przez sędziego dotyczące oceny faktów związanych z grą są ostateczne. Nie jest rolą wydziału poprawianie decyzji arbitra. Kartek nie można anulować ani zmieniać ich kolorów. Jednakże w szczególnych przypadkach Wydział Dyscypliny może zastosować paragraf 25 ust. 1 Regulaminu Dyscyplinarnego PZPN umożliwiający odstąpienie od wymierzenia kary w przypadku jednoznacznego stwierdzenia rażącego błędu sędziego, który ukarze zawodnika mimo, iż nie zostało popełnione przewinienie - wyjaśnił rzecznik prasowy PZPN Michał Kocięba.

Reklama

Wydział Dyscypliny PZPN bardzo rzadko decyduje się na zastosowanie tego przepisu. W ubiegłych trzech sezonach Idea Ekstraklasy tylko trzykrotnie odstąpiono od wymierzenia kary za czerwoną kartkę.

Regulamin Dyscyplinarny paragraf 25 ust. 1 stanowi: "Orzekający organ dyscyplinarny może odstąpić od wymierzenia kary, jeżeli w wyniku przeprowadzonego postępowania zebrano dowody pozwalające jednoznacznie na przyjęcie, że przy udzieleniu napomnienia (żółta kartka) lub wykluczeniu z gry ( czerwona kartka) w sposób rażący naruszono przepisy gry w piłkę nożną. W szczególności dotyczy to sytuacji, gdy sędzia udzielił napomnienia (żółta kartka) lub wykluczył z gry (czerwona kartka) niewłaściwego zawodnika. W takiej sytuacji kara musi być wymierzona temu zawodnikowi, który faktycznie popełnił przewinienie dyscyplinarne, a nie temu, który został napomniany lub wykluczony omyłkowo."

Dowiedz się więcej na temat: PZPN | kartka | Wydział Dyscypliny | kara

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje